loader-logo

STBP bezoekt Alheembouw

Op 11 september zijn we met STBP op bedrijfsbezoek geweest in het nieuwe pand van Alheembouw in Oostnieuwkerke. Alheembouw is een groot bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in industriebouw en residentieel bouwen met onder andere projectbouw ‘Scholen voor Morgen’. Het bedrijf telt ongeveer 120 werknemers, zowel bedienden als arbeiders. Alheembouw heeft ook nog zusterbedrijven zoals A-construct, Betocor en De Steenoven. Het bedrijf A-construct is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van bouwprojecten. Betocor is gespecialiseerd in het storten van industriële betonvloeren en tot slot is het De Steenoven die bouwprojecten coördineert.

 

De bedrijfsbezichtiging zelf was heel leerrijk, omdat we eens achter de schermen konden kijken van een groot bouwbedrijf. Wat vooral opviel was dat er verschillende mensen moeten samenwerken in het bedrijf om alles vlotjes draaiende te houden. Wat er allemaal vooraf gaat aan een bouwwerk, welke mensen allemaal moeten samenkomen en wat er allemaal besproken wordt was een absolute eyecatcher.

De ontvangst en de rondleiding in de nieuwbouw waren uitermate boeiend, en niet in het minst omdat het gebouw een frisse en moderne uitstraling gaf. Onze enthousiaste gids Pieter, ook medewerker bij het bedrijf, vertelde in met geuren en kleuren over Alheembouw.
De rondleiding begon in de kelder. Daar toonde hij de voorziene plaats voor de technieken en vertelde over hoe goed deze compartimentering moet afgesloten zijn voor de brandveiligheid.
Na de kelder zijn we naar het gelijkvloers gegaan. Daar wist de gids ons te vertellen over hoe ze specifiek materiaal gebruiken om een betere akoestiek te creëren. Door het extensief gebruik van beton en andere harde materialen was er namelijk een slechte akoestiek. Zeer speciaal was ook het buitenschrijnwerk en zonwering, die rondom het gebouw geplaatst waren: zeer hoge driedubbele beglazing van 5 cm dikte met zonwering, bestaande uit verticale goudkleurige geanodiseerde aluminium lamellen. Alheembouw koos hiervoor zodat ze betere isolatie zouden hebben en op deze manier zetten ze hun beste (en groenste) beentje voor.
Toen we met de trap naar de eerste verdieping gingen, toonde Pieter ons de dikte die ze gebruikt hadden bij de vloeropbouw. Het was circa 60 cm, en dit in functie van de flexibliliteit in de opbouw van de kantoren. De eerste en tweede verdieping leken sprekend op het gelijkvloers.

Op het einde van de tour toonde Pieter ons een aantal afbeeldingen met zware veiligheidsfouten die vaak op een werf voorkomen. Kortom, een uiterst boeiende beleving.

Tags: