loader-logo

STBP op bedrijfsbezoek bij Douterloigne Anzegem

Op donderdag 8 maart brachten we met de klas STBP een bezoek aan het bedrijf ‘Douterloigne’ te Anzegem.

Douterloigne is opgericht in 1970 in Anzegem als bouwmaterialenhandelaar. Vier jaar later is men gestart met de productie van betonblokken. In 1977 startte men met het produceren van hun eigen welfsels. Daarna richtte men nog 2 vestigingen, één in Vaulx en de andere in Beerse. Sinds 2002 zijn ze in zee gegaan met het bedrijf CRH. Dit bedrijf is wereldwijd gekend en werkt samen met nog vele andere grote bedrijven wereldwijd. Douterloigne produceert jaarlijks meer dan 1.000.000m² dat zijn ongeveer 200 voetbalvelden.

 

 

Douterloigne is in het begin gestart met het produceren van betonblokken. Ze hebben verschillende soorten betonblokken in hun productie zoals een gewone betonblok, topargexblok, stapelblok, supergladde blok en FUNDI blokken.

 

 

 

Een van hun populairste producten zijn de FUNDI blokken, deze heeft twee verschillende afmetingen zoals 35x14x14 of 40x14x14. De afmetingen van de spouwmuur kunnen steeds verschillen daarom hebben ze de afmetingen ook aangepast zodanig dat men een volledige opvang van de spouwmuur. De steen is ook een lichtgewicht, hij weegt 13,3 kg/stuk

 

 

Productengamma gewelven

Hun tweede productie waren gewelven. Douterloigne heeft twee verschillende soorten gewelven de ene zijn gewafelde betonwelfsels  en gladde betongewelven met twee hoogte afmetingen 13cm of 17cm. Daarnaast hebben ze ook nog voorgespannen liggers met vulpotten in beton met afmetingen 12,16 of 20 cm hoog en ook nog in een betonnen structuur. Naast het produceren van de welfsels maakt men in de burelen ook nog een plaatsingsplan voor de gewelven, maken ook een betonstudie en berekenen de wapening in de druklaag dat deze juist is en aan alle normen voldoet en geeft men raad bij het doorboren in de welfsels. In hun gamma hebben ze verschillende soorten bijhorende wapening zoals uitstekende wapening, verankeringswapening en inklemwapening.

Productie van de welfsels

De wapeningsstaven worden op rollen bij elkaar gehouden met een machine die de netten op grootte knipt. Deze gaan dan naar de productieafdeling en worden daar ook machinaal klaar gelegd in de bekistingsbakken.

De klaargemaakte panelen met wapening in worden dan doorgevoerd naar de ruimte waar men de platen gieten met de klaargemaakte beton die uit een silo komt met juist dosering. De beton die wordt klaargemaakt bestaat uit een zeer droge materie zodanig dat deze meteen goed kan verharden en dus een snellere productie oplevert. Voor dat de beton gestort wordt gooit men er nog een extra wapeningstaaf in. Daarna wordt de beton machinaal erin gestort, dan wordt de plaat nog eens getrild zodanig dat al de beton op zijn plaats is en mooi is verdeeld. De welfsels worden dan overgebracht naar de droogruimte waar ze een dag en nacht zullen uitharden. Bij elke plaat die in de droogruimte wordt gebracht verdwijnt er één naar de machine die de bovenkant afschuurt en kuist. Daarna worden de platen dus ontkist en zijn de gewelven klaar.

 

 

 

Tags: