loader-logo

STHP bezoekt piano’s Maene

We startten de namiddag met een wandeling en bijkomende uitleg doorheen de geschiedenis van de piano’s. We stapten van 15de-eeuwse klavecimbels door naar de “piano forte”, waarna we uiteindelijk eindigden bij de huidige vleugel- en buffetpiano’s.

We zijn nu dus in staat om een “piano forte” van een gewone piano te onderscheiden.
Onderweg kregen we stukjes Beethoven, Mozart en Bach te horen en zelfs Napoleon heeft hier een vinger in de pap…
Na deze interessante historie wandelden we verder naar de werkplaatsen, waar we ontdekten dat alles echt met de hand wordt gemaakt. Van het uit fichte gemaakt klankbord tot de robuuste pianokast, vervaardigd uit een combinatie van esdoorn en mahonie.
De houten omranding van de piano’s word ter plaatse door hitte gebogen en verlijmd. Het uitzoeken van de bomen word door een Duitse firma gedaan, omdat de houtsoortkeuze zeer belangrijk is. Men heeft perfecte, foutvrije kwartiersplanken nodig om piano’s te vervaardigen.
We kunnen uiteraard nog veel meer vertellen, maar het was absoluut een zeer leerrijke namiddag, ook voor ons, pianoleken.

 

Tags:
Volgend Artikel