loader-logo

STBP op bedrijfsbezoek bij Valke in Vlamertinge

Bij het binnenkomen van het bedrijf werden we door de projectleider aangesproken en begon hij met het bedrijf voor te stellen. Op een schematische weergave uit 2010 van de 37 hectare grond van het totale bedrijf gaf hij weer waar alle prefabbewerkingen werden uitgevoerd. Zeer specifiek is het familiaal karakter met personeel hoofdzakelijk uit eigen streek.
Bij de rondleiding kwamen we terecht in het bureel waar architecten, tekenaars en calculators aan het werk waren. We konden dus een kijkje nemen achter de schermen. Nadien kwamen we in het archief, een lokaal waaruit het beton een speciale samenstelling heeft en waarbij niemand anders dit nog kan hebben. De mappen met plannen in die daar stonden, waren nog maar 10 jaar oud, maar er is nog een ander archief waar men terug kan blikken tot 1963. Ook enkele oude perkamenten rollen van in die tijd lagen er.
Vervolgens komen we op de buitenplaats terecht waar alle prefabelementen klaar lagen die nog moeten uitharden om ze vervolgens te vervoeren naar een werf. Er lagen massa’s betonnen elementen zoals balken, wanden, gewelven, bij iedere soort al dan niet met een inkeping. Deze worden door de grote rolbrug verplaatst en op een oplegger geplaatst. Een tractor vervoert ze zodat de vrachtwagens direct met een volle oplegger kunnen vertrekken.

Bij de eerste loods zagen we het bewerken van de betonnen wanden vanaf de bekisting tot het leggen/ plaatsen van wapening tot het storten en afwerken. Bij het bekisten zagen we veel tafels waarbij men met ijzeren bekistingspanelen werkt en deze kan verschuiven tot de gewenste vorm, zoals openingen in de panelen voor bijvoorbeeld kokers en leidingen. Na de bekisting wordt de wapening erin gelegd, al dan niet op een isolatielaag. De nodige afstandhouders worden voorzien.

Terug op de koer zagen we de grote silo’s en de soorten zand en steenslag. We namen een kijkje bij de fabricatie van de betonnen balken. Het storten van het beton gebeurt met de ‘betoncube’ die dus door de rolbrug wordt vervoerd en het verdichten gebeurt met de trilnaald.

Bij het labo ten slotte zagen we hoe ze de druksterkte bepalen van een balk door de drukproef. Bij elke balk moeten er drie betonnen kubussen gemaakt worden. Ze worden gecontroleerd en bewaard in water op een temperatuur van 20°C.

Een boeiende, leerrijke en vooral zeer gevarieerde kennismaking met een apart bedrijf.

Tags: